Nu är det slutligen bevisat att signalspaningsmottagaren
APR-5A ombord på DC3an fungerade bra på 10 GHz
Detta är mycket viktig uppgift då det under lång tid från olika håll spekulerats om att det skulle ha funnits en hemlig och mycket sofistikerad amerikansk utrustning ombord på DC3an för frekvenser upp mot 10 GHz. Något som skulle ha hållits hemligt av FRA. Dessa nya fakta om signalspaningsmottagaren APR-5A ombord på DC3an visar att FRA hade förmåga att signalspana på frekvenser upp mot 10GHz utan någon hemlig amerikansk utrustning. Det är en helt annan sak om FRA gjorde det eller ej - men den tekniska möjligheten fanns.
Här är den tekniska utredningen som gjorts av Staffan Gadd vid FOI Linköping.
Mätningar på APR-5A
Mätningarna syftade till att kartlägga vilka egenskaper signalspaningsmottagaren AN/APR-5A skulle kunna tänkas ha vid frekvenser upp mot 10 GHz.
Först spänningssattes den gamla apparaten med gradvis stegrad matningsspänning upp till 110 Volt. Det mesta verkade fungera baserat på det inbyggda mätinstrumentet förutom att någon kristallström ej kunde mätas. Orsaken till det kan vara dels att lokaloscillatorn ej svänger samt att själva kristallen (blandardioden har gått sönder). Ny diod 1N23C sattes in varvid kristallströmmen visade normala värden.
För att undersöka hur Lokaloscillatorn tillsammans med blandardioden alstrar övertoner kopplades en spektrumanalysator av god kvalitet in på antenningången. Det kan klart och tydligt ses hur grundtonen samt första och andra övertonen 9,05 GHz framträder.

Marker 9.05GHz.
Det är inga korrigeringar av mätkablage gjorda vilket innebär att absolutnivåerna skall korrigeras några dB.

Lokaloscillatorn verkar väldigt ren och stabil även på 9,2 GHz (överton)
Sammantaget kan sägas att kombinationen Lokaloscillator och Blandare skapar bra förutsättningar för att ta
emot signaler på frekvenser upp mot 10 GHz.
Mätningar av känsligheten.
Mätningar av känsligheten på signalspaningsmottagare kan göras på flera sätt, beroende på förutsättningar och vilka signaler man vill kunna analysera. På den aktuella mottagaren APR-5A visade det sig att både video och audioutgången inte fungerade korrekt. Jag fick då koppla in en spektrumanalysator i utgången för ”Panoramic adapter” för att via den förstärkta mellanfrekvensen på 30MHz mäta signalen.
Som insignal på antenningången till APR-5A användes en modern signalgenerator, som pulsmodulerades med 1us pulser med en prf på 2 KHz. Detta för att vara representativt för radarsändare vid slutet av fyrtiotalet .

Syntesgeneratorn med pulsmodulation enligt ovan. Inneffekten till APR-5A blir -50dBm, 9.300MHz (9,3GHz)

Mätuppställning
Mätresultat
Så här ser spektrumbilden ut efter nedblandning till mellanfrekvens. Det är ungefär samma bild som en operatör skulle sett på en AN/APA-10. Det är en pulsad signal med de ovan angivna parametrarna.

Signalbrusförhållandet är i storleksordningen 10dB vilket räcker för en någorlunda parametermätning av radarparametrarna.
Slutsats - Mottagaren APR-5A var fullt användbar på frekvenser upp till ca 10GHz
En mottagare som stått stilla i snart 70 år fungerar utan trimning direkt och ger prestanda som är fullt användbara på frekvenser upp till ca 10 GHz. Känsligheten ligger på runt -50 dBm för detektion och mätning av radarparametrar. |